sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Kreetta Liisan sukuhaarat paljastuvat

Vaikka joku saattaa otsikosta muuta ymmärtää, käsittelen tässä kuivakkaa sukuhistoriaa.
Internetin kommunikointi ja tiedonjako on mullistanut myös sukututkijoiden pölynharmaat kammiot. Tutkijoiden omat tuotokset, arkistot, historian dokumentit ja muut tietolähteet avautuvat bittiavaruuden kautta aivan toisella tavalla kuin ennen nettiaikaa. (HisKi, SSHY:n digiarkistot, Digitaaliarkisto jne.) Harrastajien välinen kommunikaatio ja tietojen vaihto onnistuu etäälle ja nopeasti keskusteluryhmien kautta (mm. SukuForum, SSHY, Facebook...). Onpa muutamat ryhtyneet blogeissakin jakamaan harrastustaan.

Netin tietotulvassa yleisestikin pätevä ja huomiota vaativa ongelma on tiedon luotettavuuden arviointi. Sukupuista leviää bittivirran nopeudella eritasoisia tutkimuksia ja "tutkimuksia". Tämä ilmiö on entisestään laajentunut sukututkimukseen työkaluja tarjoavilla palveluntuottajilla jotka mahdollistavat eri harrastajien sukupuiden tietojen vertailua (esim. GeneaNet) ja niiden yhdistämistä automatisoidusti (esim. MyHeritage). Harrastajien määräkin on tainnut lisääntyä - erilaisin taidoin ja motiivein.
Tässä piilee tietenkin vaaransa ja lähdetietojen kirjaaminen on vielä entistäkin tärkeämpää. Meikäläisenkin harrastuksessa vuoden teemana on saattaa lähdetiedot siedettävälle tarkkuudelle. Mainostettakoon tässä yhteydessä juuri hankkimaani Legacy8.0DeLuxe ohjelmistoa jossa lähdetiedon tallennus ja hallinnointi on aiemmin käyttämääni ohjelmistoa huomattavasti joustavampi.

Johdannosta otsikon Mattjus -suvun esipolviin ja Greta Lisa Pehrsdotter Åkön sukupuuhun: Greta Lisan oli jo isäni Veikko Mattjus "löytänyt" sukututkimusta tehdessään, mutta toistakymmentä vuotta vierähti ennenkuin sattuman oikusta ja edellä mainitun tietotekniikan avittamana tutkimus tältä osin nytkähti eteenpäin - tai siis tässä tapauksessa taaksepäin.

Lueskelin SSHY:n sivustolta rippikirjoja Larsmon (Luodon) seuduilta, josta Greta Lisa puolisonsa Matts Johansson ja perheensä kanssa löytyy Finholmista. Edelleen seuraten rippikirjoja Greta Lisan isän jäljille, joka löytyi kirjattuna syntyneiden luetteloon 6.6.1771 Karlebyn (Kaarlelan) Öijarne'ssa Petteriksi Pehrin sijasta. 

Vanhempien nimetkin sieltä löytyivät, mutta papin käsiala oli minulle vaikeaselkoista ja jäin epäilemään Petterin äidin, Margaretan patronyymin eli isän nimen paikkansapitävyyttä: lukeeko siinä Pehrsdotter vai olisiko se jotain muuta? Kirjoitin aiheesta lukuapupyynnön Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen FB -sivuille - ja katso: alle viiden minuutin olin saanut pari avuliasta kommenttia joissa todettiin että kyllä se on Pehr. Vanhan käsialan tuntemukseni ei vain osannut lukea oikein. Samalla sain kommentin jossa mainittiin eräässä rippikirjassa olevan merkinnän Margaretan muutosta kotitilaltaan Knif'ista Kruunupyyhyn v 1766. Tätä lankaa seuraten selvisi että siellä Margareta tapasi tulevan miehensä Jakob Mattsonin Kruunupyyn Stråka'sta molempien ollessa pappilan palvelusväkeä vihittäessä 5.6.1768. Tuore aviopari muutti vaimon kotitilalle Knif'iin.

Tuo FB:ssa saamani pieni tiedon jyvä osoittautui merkittäväksi linkiksi josta alkoi siis avautua Greta Lisan alkuperä:
Petterin äidin muuttomerkintää seuraamalla ja Googlaamalla päädyin muutamaan netissä julkaistuun sukututkimukseen joissa Greta Lisan esivanhempia on kirjattu aina Knut Kaustariin Kokkolahden Kaustarin kylästä, jonka arvellaan syntyneen n. 1450-1480 tietolähteestä riippuen.
Sukupuun haaroista löytyy useita Pohjanmaalla v. 1500-1800 vaikuttaneita sukuja Karlebyn, Kruunupyyn, Vetelin ja Teerijärven alueella: mm. Björkebo, Granö, Häsbacka, Kaustinen, Knif, Kolam, Kuorikoski, Paavola, Snåre, Stråka, Tjäru, Torrkulla, Virkkala, Wikar. 
Katso GeneNet sivustoltani.

No, voiko tähän valmiiksi kirjattuun ja julkaistuun tietoon sitten luottaa ? Viitaten yllä kirjoittamaani; hyvä kysymys joka on syytä aina pitää mielessä. Mitä vanhemmista tiedoista on kyse, sitä suuremmassa määrin. 1700-luvun tiedot ovat vielä suhteellisen varmaa, mutta siitä taaksepäin on virheiden mahdollisuus suuri.
Tässä vaiheessa arvioin vilppula.com sivuston tiedot riittävän uskottavaksi, jotta kirjaan tiedot sukupuumme jatkeeksi - kunnes toisin todistetaan. Yksittäisissä päiväysmerkinnöissä on aivan varmasti virheitä, mutta päälinjassaan pidän tätä esitystä riittävän luotettavana julkaistavaksi sukupuumme lisäyksenä.

Tämän jälkeen alkaa se varsinaisesti kiinnostavin vaihe: selvittää millainen oli se ympäristö ja maailma jossa he elivät. Löytää lihaa luiden ympärille - eli tarinoita henkilöistä ja näistä yksilöistä muotoutuvaan kansakunnan historiaan. Toivottavasti saan näillä sivuille aikanaan jäsennetyksi tätä tarinaa.

Takaisin vielä hetkeksi Greta Lisaan;
Greta Lisa Pehrsdotter oli syntynyt 18.8.1797 Kaarlebyn Långön kylässä Åkö'n talossa Petter Jacobssonin ja Maria Mattsdotterin toiseksi lapseksi. Ruotsinkielisellä alueella kun ollaan, oletamme että henkilöt ovat todellakin tunnetut näillä nimillä. (Toisin kuin suomenkielisellä alueella, jossa kirjoihin merkittiin virkakielien mukaisesti Matts vaikka vanhemmat Matiksi olisivat lapsen nimittäneet.) Hän avioitui 16-vuotiaana Matts Johanssonin kanssa Luodon (Larsmon) Eugmon kylästä Finholmin talosta. Siellä Greta Lisa emännöi ja synnytti 12 lasta joista ensimmäisen, Johan Petterin 18-vuotiaana v. 1816. Näistä 4 näyttäisi kuolleen lapsena. Urakka vaati kuitenkin veronsa ja Greta Lisa kuoli 22.4.1841 lapsivuoteeseen 43 vuotiaana Eric-poikaa synnyttäessään.

Lopuksi voi viihdyttää mielikuvitustaan seuraamalla Knut Kaustarin DNA-sukulaisia.

Linkkejä:
http://www.vilppula.com/
http://koti.mbnet.fi/evijsuku/
sundbom.familytreeguide.com/tree_index.php
http://www.familytreedna.com/public/finland/default.aspx

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti