perjantai 4. huhtikuuta 2014

Iisak Flinkin sukupuu meni remonttiin

Sukututkimusta harrastellessa väistämättä ajoittain huomaa virheitä omissa tiedoissa ja puutteita taidoissa. Niin kävi edellisen kirjoitukseni seurauksena. Ryhdyin selvittämään kirjoituksessa lyhyesti esiintulleen Iisak Salmomoninpoika Flinkin vaiheita tarkemmin. Kiinostukseni kohdistui sukunimen syntyyn. Onhan ilmeistä että Flink on sotilasnimi. Tällä tutkimusmatkalla toteutin samalla viimeaikaista projektiani lähdetietojen tarkistamiseksi sekä lähdetietojen täsmällisemmäksi kirjaamiseksi. Aihe joka pitäisi olla kaikille sukututkimusta harjoittaville päivänselvää. Osa tutkimuksesta on kirjattu jo 80-luvun alkupuolella ja tuolloin lähdetietoja tuli kirjattua vähän sinnepäin. Osasyynsä virheelle oli nykyistä huonommilla menetelmillä ja työkaluilla. Ilmiselvästi tuolloin pelkästään mikrofilmikorttien varassa tehdyssä tutkimuksessa on Jalasjärvellä kirjattu Iisakit, Salomonit, Gabrielit ja Annat lahjakkaasti sekaisin,
Tämä olkoon taas kerran muistutuksena kriittisestä suhtautumisesta esitettyyn tietoon ja "tietoon". Errare humanum est - tai jotain sinnepäin sanoivat muinaiset roomalaiset ihmisen erehtyväisyydestä.
Nykyisin on mahdollista paremmin ristiintarkistaa tietoja HisKi:n, SSHY:n, Digiarkiston ja netissä julkaistujen tutkimusten kautta.

Nyt siis Iisakin sukupuu meni remonttiin oikein urakalla ja saimme uusia sukulaisia Jalasjärven lisäksi mm.Virroilta, Lempäälästä, Ilmajoelta ja Kurikasta. Vanhimpien sukupolvien tiedoissa  (n.1700-l alusta taaksepäin) on jälleen tukeudeuttu suurelta osalta vilppula.com sivuston tarjoamaan materiaaliin.
Näihin päivitettyihin tietoihin pääsee halutessaan kiinni Geneanetin kautta, johon olen tuottanut myös yhteenvedon Iisakin esipolvista.

Palataan tuohon Iisakin sotilasnimiviittaukseen uudelleen tuonnempana. Kävi ilmi että Iisakki on ollut tarkk'ampuja. Samoin kuin oli poikansa Salomon Valentin Flink.

Salomon Valentin Flink / Suomen Kaartin tarkk'ampuja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti